-
Welcome to Arras Theme!
Arras Theme is a WordPress theme designed for news or review sites with lots of customisable features.
-
Recent Posts
-
Tag Cloud
-->
-->
According to legend, Sinope was founded by the Amazons, who named it after their queen, Sinova. The city’s ancient inhabitants ascribed its foundation to Autolycus, a companion of Hercules. Destroyed by the wandering Cimmerians, it was re-founded tow
ard the end of the 7th century BC by a Greek colony from the city of Miletus. The city is also the birthplace of the cynic philosopher Diogenes.
Sinop ultimately became the most flourishing Greek settlement on the Black Sea. As a terminus of the trade routes from Upper Mesopotamia, it commanded much of the maritime trade of the Pontic region and by the 5th century BC it had established many colonies on the coast and enjoyed naval suprema cy in the Black Sea. In 183 BC it was captured by Pharnaces I and became the capital of the kingdom of Pontus. When Lucullus conquered Sinope for Rome in 70 BC, the city was nearly destroyed by fire. In 47 BC Julius Caesar established a Roman colony there, named Colonia Julia Felix.
It remained with the Eastern Roman Empire (the Byzantium). It was a part of the Empire of Trebizond from the sacking of Constantinople by the Fourth Crusade in 1204 until the capture of the city by the Seljuq Turks in 1214. After 1261, Sinop became home to two successive independent emirates following the fall of the Seljuqs: the Pervâne and the Candaroğlu. The Ottomans captured the city in 1458.
In November 1853, shortly after the outbreak of the Crimean War, the Russian navy dramatically attacked Sinop, destroying the Ottoman fleet and reducing large parts of the city to ashes. This attack leaded Britain and France to declare war on Russia.
Sinop’s extant monuments include a ruined ancient citadel rebuilt during Byzantine and Seljuk periods, some isolated columns and inscribed stones built into the old walls and dating from the early Greek and Roman periods, and the Alâeddin Camii (Mosque), built in 1214. A 13th-century Alâiye religious school now houses the local museum. The town’s citadel dates from that early age and the foundations of the Temple of Serapis is to be found on the grounds of the Archaeological Museum where some beautiful golden icons are displayed. The 13th century Alâeddin Mosque, the Alaiye Madrasah, and the Balatlar Church are of interest in the city.
The hinterland around Sinop is drained by the Gök River and is mountainous and partly forested. Agriculture employs most of the labor force. Corn, flax, and tobacco are grown in the valleys and on the fertile coastal strip.
Traditional nautical woodcarvings, good crystal and the original cotton clothes of the city are praiseworthy and unique, so you will want to have examples of these artifacts. The seaside hotels and holiday villages are really nice to sit in a fish restaurant by the harbor and watch the perfect combination of green and light blue while sipping your wine. Hamsilos Fjord, 11 km from the city center is the only fjord in the country.
Gerze, situated on a peninsula, 40 km southeast of Sinop, will provide you with fine beaches, meadows, restaurants and parks, while Camgolu provides camping facilities in a large forest sloping to the sea. At Boyabat, the largest town of the province, there are many rock tombs and a citadel.
TARIH ÖNCESI SINOP : Sinop ilk çagda “Paflagonya” adi verilen bölge içindedir. Anadolu’nun kuzey sahilleri ile Kirim yarimadasi arasinda deniz ticaretinde önemli bir rol oynamistir. Önemli bir dogal liman konumundadir. 1953 yilinda Kocagöz höyükte (kazilinca çogu kez altinda eski yapi kalintilari ve eski eserler çikan, yayvanca – alani genis ve derinligi az bir sekilde toprak tepe.) yapilan kazi ile 1987 ve 1988 yillarinda Müze Müdürlügünce yapilan yüzey arastirmacilari sonucunda tarih öncesi devreler biraz olsun aydinliga kavusmustur. Karagöz höyükte yapilan kazilarda, Ilk Tunç Çagi 1. dönemine ait (MÖ. 3000-2700) buluntular ortaya çikarilmistir. Bulunan malzeme Sinop, Balkanlar ve Iç Anadolu arasindaki iliskiyi göstermektedir. Yapilan yüzey arastirmasi sonucunda çevrede çok sayida tarih öncesi yerlesim yerlerine rastlanmistir. Bu yerlesim yerleri sahil boyunca, nehir agizlarinda ve nehir vadileri boyunca iç kesimlere dogru yayilmaktadir. Ele geçen malzeme genel olarak ilk Tunç Çagi 1 ve Ilk Tunç Çagi 2’ye tarihlenmektedir. Ancak Kabali çayi vadisinde Erken kalkolitik (MÖ. 4500) yillarina tarihlenen iki yerlesim yeri saptanmistir. Bugün Sinop çevresinde en eski yerlesim alani Kabali çayi vadisi olarak belirlenmistir. Sahil kesiminde Ilk Tunç Çagi 2’nin basinda korkunç bir yanginla höyükler terkedilmistir. Bundan sonra höyüklerde bir yerlesmeye rastlanmamaktadir.
HITIT DEVRINDE SINOP : 1952-1954 yillari arasinda yapilan kazilarda Sinop’ta Hitit dönemini belgeleyecek hiçbir esere rastlanmamistir. Hitit metinlerinde Karadeniz’de Gaska kavimlerinin varligindan söz edilmekte ise de, ancak simdiye kadar Sinop yöresinde hiçbir buluntu ele geçmemistir. Yapilan yüzey arastirmasinda sahil bandinda bir tek Gerze ilçesi Köskhöyük’te Er Hitit (MÖ. 1800) malzemesine rastlanmistir. Ancak Hitit Imparatorlugu dönemine ait hiçbir malzeme bulunmamistir. Bundan sonra 756 yilina ait malzemeler bulunabilmektedir. (MÖ. 2700-1800), (MÖ. 1800-756) yillari arasinda Sinop sahil seridiyle ilgili bir bilgi yoktur.
MÖ. 1000 BASLARINDA SINOP : MÖ. 756 yilinda Milet’ten ayrilan ve kendilerine yeni bir sehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop’un ilk temelini atmislar ve bu sehre Sinope adini vermislerdir. “Efsaneye göre tanriça Sinope irmak tanrisinin kizidir. Zeus Sinope’ye asik olur. Her diledigini yerine getirecegine söz verir. Sinope kizligina dokunmamasini ister. Tanri yemine bagli kalarak onu kiz birakir. Bugünkü Sinop’un oldugu yere gelir.” Daha sonra MÖ. 630 yilinda ikinci bir koloni (sömürge, göçmen toplulugu ya da bu toplulugun yerlestigi yer) grubu Sinop’a yerlesmistir. Sehrin surlarinin büyük bir olasilikla kolonize (koloniler halinde yasanan) devirlerde yapildigi tahmin edilmektedir. 7. yy baslarinda Sinop, Anadolu’ya kuzeyden gelen Kimmerlerin, 6. yy ortalarinda Iran’dan gelen Perslerin istilasina ugramistir.
HELENISTIK DEVIRDE SINOP : MÖ. 4. yüzyilin birinci yarisinda Paflagonya’lilar bagimsizliklarini ilan etmislerdir. MÖ. 332 yilinda Büyük Iskender’in Anadolu’ya girisini firsat bilen 1. Ariarathes Kapadokya’da bagimsizligini ilan ederek, Sinop’u da hakimiyetine almis. MÖ. 302 yilinda Mitridat Ktistes Paflagonya’da daginik halde bulunan prenslikleri bir araya getirerek kuvvetli bir devlet (bagimsiz bir ülke ile onun yönetiminden olusan varlik) kurmustur. Daha sonra ll. Mitridat ve onun oglu Farnak Sinop’a hakim olmus. MÖ. 169 yilinda devletin basina Mitridat Flapeton geçmistir. Mitridat Flapaton Sinop’u bayindir (gelisip güzellesmesi için üzerinde çalisilmis, alt yapiya sahip) hale sokmus, baskentini Amasya’dan Sinop’a getirmistir. Sinop’un parlak dönemi Mitridat Fatpator zamaninda olmustur. Bütün Karadeniz’i hakimiyeti altina alan Mitirdat Romalilari’da Anadolu’dan atarak büyük bir imparatorluk kurmus, ancak Baskenti Sinop’tan Bergama’ya tasimistir. Helenistik dönem Sinop’un en parlak zamani olup, bu dönemde kültüre büyük önem verilmistir.
ROMALILAR DEVRINDE SINOP : MÖ. 70 yilinda Roma Imparatorlugu isgal ettigi bu topraklari yeniden tanzim etmis. Pontus Kralligini Kizilirmak’tan itibaren ikiye bölerek, dogu parçasinin idaresini yerli sülalelere vermis, bati parçasini ise dogrudan dogruya devletin eyaleti haline getirmistir. Sinop’un Roma idaresine geçmesi tarihte önemli bir dönüm noktasidir. Bilhassa (her seyden önce, basta) Cesar zamaninda sehre maddi yardimlardan baska, yeni Roma kolonileri gönderilmis ve genisleyip büyümesi saglanmistir.
BIZANS DEVRINDE SINOP : Roma Imparatorlugu’nun ikiye bölünmesiyle Dogu Roma topraklarinda kalan Sinop yavas yavas küçülmeye baslamistir. Hiristiyanligin gelistigi bu dönemde sehirde ticaret ve kültür, dini birtakim olaylar yüzünden gerilemistir. Sinop’ta bu dönemde yapilan en önemli Bizans yapiti Balatlar Kilisesidir.
SINOP’UN FETHI VE SELÇUKLU DÖNEMI : 1204 yilinda 4. Haçli Seferinde Istanbul zapt edilip (zorla alinip), Bizans Imparatorlugu dagilinca Sinop Trabzon Devleti’nin elinde kalmistir. Iç Anadolu’ya yerlesen Selçuklulara vergi veren Trabzon Devleti, Selçuklularin bir iç ayaklanmasindan yararlanarak vergiyi kesmis ve Sinop halkina da baski ve tecavüzlerde bulunmaya baslamistir. Sinop halkinin Konya’ya sikayeti üzerine Sultan Izzettin Keykavus dirlik sahibi bütün Vilayet Beylerine emir göndererek savasa katilmalarini bildirmistir. Büyük bir kuvvetle yola çikan ordunun gerek hazirligindan, gerek gidis yolundan haberdar olmayan düsman Sinop yakinlarinda 500 atli ile avlanmakta olan Tekfur’u baskin yaparak yakalamis, yakalanan Tekfur 3 gün sonra kale önüne getirilerek Sinop’un teslim olmasi istenmistir. Önceleri teslim olmak istemeyen halk Tekfur’un öldürülmemesi, kimsenin canina kiyilmamasi ve herkesin istedigi yere gidebilmesi sartiyla 3 Ekim 1214 tarihinde kalenin anahtarlarini Selçuklulara teslim etmistir.
TÜRK IDARESINDE SINOP : Selçuklu idaresine geçtikten sonra bastan basa yeniden imar edilen Sinop’ta, önce Pervaneogullari daha sonra Candarogullari Türk egemenligini sürdürmüstür. 15. yüzyilda gelismeye ve büyümeye baslayan Osmanli Imparatorluguna Anadolu beylikleri katilmaya baslayinca Candaroglu Ismail Bey’de Osmanlilara bagliligini ilan etmis ve böylece Sinop Osmanli Imparatorlugu’nun idaresi altina girmistir. Bir liman sehri olarak kullanilan Sinop’ta tersanede gemi yapimi bu dönemde de devam etmistir. 1853 Osmanli-Rus savaslarinda sehir top atislarina tutularak yakilmis ve bu tarihten sonra, sehir iyice küçülerek kale içine çekilmistir. Bandirma vapuru ile Samsun’a gitmek üzere yola çikan Mustafa Kemal Atatürk 18 Mayis 1919 günü Anadolu’ya karadan geçmek için Sinop Limanina ugramis, ancak o tarihte Sinop-Samsun arasinda karayolu olmamasi sebebiyle yolculuguna gemiyle devam etmistir. Sinop idari teskilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasina baglanmis, Tanzimat’in ilanindan sonra Kastamonu’ya sancak olmus, 1924 yilinda Kastamonu’dan ayrilarak il haline getirilmistir