top of page

Basın Bülteni 2

Sinopale 9, Sinop Bienali "Tükenmeden Önce: Yeni Değerler Evreni" Başlığıyla 11 Ekim'de Açılıyor.

9 Eyl 2024

“Tükenmeden Önce: Yeni Değerler Evreni” başlığıyla 9. Sinop Bienal’i tüm sanatseverleri 11 Ekim’de gerçekleştirilecek sergi açılışına davet ediyor. Bienal, Hal Sinop Buluşma Merkezi, Sinop Buzhane Binası (Sabahattin Ali Kültür Merkezi) ve Sinop Tarihi Cezaevi başta olmak üzere önümüzdeki günlerde açıklanacak Sinop’un çeşitli mekanlarında 31 Ekim’e kadar gezilebilecek.

Sinopale 9, Dokuzuncu Uluslararası Sinop Bienali “Tükenmeden Önce: Yeni Değerler Evreni” başlığı altında sanatseverleri tükenmeden önce keşfetmemiz gereken değerleri yeniden tanımlamaya çağırıyor. Bienalin üretim süreci 23 Eylül’de başlayacak ve 11 Ekim - 31 Ekim tarihleri arasında bienal sergileri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. 


Sinopale'nin bu yılki teması “Tükenmeden Önce: Yeni Değerler Evreni” hem bireyleri hem de toplulukları dünya üzerindeki etkilerini fark etmeye çağırıyor ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni değer sistemleri hakkında düşünmenin gerekliliğini vurguluyor. Yoktan var ederek keşfedeceğimiz yargıları değil, insanların ve toplumların belleklerinde bin yıllardır var olan değerleri doğaya dönerek yeniden anlamlandırmayı hedefleyen bienal; günümüzde neredeyse hiç fark etmeden araçsallaştırdığımız değerlerimizi tartışmaya açmak istiyor. Bu başlık altında, doğanın ve insani değerlerin tükenme noktasına geldiği bir çağda farklı bir etik ve estetik sistem inşa etmenin olanakları araştırılıyor. İzleyici, sanatsal üretimler aracılığıyla bu kritik meselelere dair derinlemesine düşünmeye davet ediliyor.


Sinopale 9’un küratörleri belli oldu!


Sinopale 9’un eş-küratörlüğünü Melike Bayık, Deniz Erbaş, İpek M. Sür ve Nil İlkbaşaran üstleniyor. Genel Sanat Yönetmenliği’ni bienalin kurucusu T. Melih Görgün üstlenirken Sinopale’de yetişmiş Sinoplu gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu Hal Kolektif de kendi projeleri Yerinde ve Birlikte’nin proje küratörlüğünü üstleniyor. 


Küratörler Hakkında:


Deniz Erbaş, YTÜ Sanat Yönetimi, Paris 8 Üniversitesi Sanat Tarihi derecelerine sahip. 2007 yılından bu yana Türkiye ve yurtdışında farklı kurumsal bağlamlarda bağımsız küratör olarak sergiler ve projeler tasarladı ve yönetti. İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor, Boğaziçi Chronicles gibi uluslararası sanatçı programlarının yürütücülüğünü yaptı.  2012 yılından bu yana Çanakkale Bienali İnisiyatifi-CABININ yönetici küratörü ve eş-direktörüdür.


Melike Bayık, kamusal alan, kentsel adalet, katılımcılık, sosyal eşitlik ve sürdürülebilirlik üzerine odaklanan bağımsız küratör, yazar ve akademisyendir. Eldem Sanat Alanı kurucu danışmanı, Hitay Vakfı ve Koleksiyonu sanat danışmanı, AICA, ICOM, CIMAM üyesi olup, Yeditepe Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi programında akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Farklı kurum ve projelerde çalışmalarını yürütüyor, İstanbul’da yaşıyor.


İpek M. Sür, İstanbul ve Amsterdam arasında çalışan bağımsız bir küratör, kültür diplomasisi danışmanı ve yaratıcı prodüktördür. Sanat, tasarım ve iş birliğini bir araya getirerek toplumsal sorunlara dair anlamlı ve katılımcı diyaloglar başlatan uluslararası projeleriyle tanınır. Çalışmaları, geleneksel sınırları zorlayarak izleyicileri karmaşık sorularla yüzleşmeye ve yaratıcı ifade yoluyla bakış açılarını yeniden düşünmeye davet eder.iz olarak gerçekleştirilmektedir. Detaylı takvim çok yakında paylaşılacaktır.


Nil İlkbaşaran, insanların yaşadıkları çevreyle olan ilişkisini yeniden canlandırmayı hedefleyen, sosyal içerikli, diyalog bazlı, katılımcı sanat projeleri ve mekâna özgü enstelasyonlar üreten disiplinlerarası bir sanatçıdır. Doğa - insan ilişkiselliği üzerine anlatılar sunan; Arı Aşkına!, Ekolojik Farkındalık ve Sanat 


Atölyeleri’ni 2017 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışında ortakları ile kollektif bir çalışma olarak sürdürmektedir.


Sinopale 9’un sergi açılış haftasında neler var?


Sinopale 9, sergi açılış haftasında sanatseverleri bir dizi etkinlikle buluşturacak. 11 Ekim Cuma gerçekleştirilecek açılışta Sinopale 9 küratörleri Deniz Erbaş, Melike Bayık, İpek M. Sür ve Nil İlkbaşaran yeni değerlerimizi derinlemesine tartıştığı bir buluşma gerçekleştirilecek. Ardından 12 Ekim Cumartesi, yerel yöneticiler ve bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sanat organizasyonlarının yerel kültür politikalarının sürdürülebilirliğe etkisini tartışacağı "Yerel Kültür Politikaları ve Sivil Toplum" başlıklı bir Sinopale Forum düzenlenecek. Aynı gün, "Sinope'nin Bahçeleri" projesi kapsamında Kültür İçin Alan Master Class etkinliği gerçekleştirilecek. 13 Ekim Pazar ise "Yerinde ve Birlikte" projesinin paneli, katılımcılara atıkların ileri dönüşümü hakkında derinlemesine bir bakış sunacak.


Bu önemli etkinlikler dizisi, Sinopale'nin 9. edisyonunu daha da zenginleştirerek, sanat ve kültürün yerel topluluklar üzerindeki etkisini pekiştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Sinopale 9 kapsamında çocuk ve yetişkin atölyeleri, Sinop’un kamusal alanlarında gerçekleştirilecek performanslar, söyleşiler, toplantılar, tiyatro ve film gösterimleri planlanıyor. Sinopale’nin tüm etkinlikleri ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Detaylı takvim çok yakında paylaşılacaktır.



bottom of page