Pınar Akkurt
İzmir ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Rüzgar Çorapları
2024
Mekâna Özgü Yerleştirme, Çöp Poşetleri, Koli Bantı, Balıkçı Oltası, Şemsiye Bidonu
Rüzgâr Çorapları, Pınar Akkurt’un ‘Atıklar Diyarı’ serisinde, ileri dönüşümün yaratıcı bir simgesi olarak öne çıkıyor.
Tarihi Sinop Cezaevi’nin avlusunda rüzgârda salınan siyah ve mavi çöp poşetleri, kullan-at kültürünün, sanayi ve modern yaşamın tüketim odaklı yaklaşımını eleştiren birer yansıması haline geliyor. Taşıyıcı olarak kullandığı oltalar ise Sinop’un liman kenti olma köklerine de dokunarak duvarların ardındaki denizle bağ kuruyor.
Akkurt’un yaratıcı müdahalesiyle bu sıradan nesneler, çevresel krizlere yönelik derin bir öneriye dönüşüyor. Rüzgâr Çorapları’nın kapalı uçları, tüketimin sona ermediğini, aksine yeni bir başlangıç sunduğunu sembolize ediyor.
Rüzgârla dolup boşalan ve doğaya enerji bırakan bu atık temelli nesneler, döngüsel bir geleceğe işaret ediyor. Absürt salınımlarıyla, insanların hızla artan tüketim alışkanlıklarını sorgulayan Rüzgâr Çorapları, aynı zamanda insanın doğayla olan bağını yeniden düşünmeye davet ediyor. Bu nesneler, ileri dönüşümle kazandıkları yeni işlevler sayesinde doğayla barışık bir yaşam tarzı için bir uyarı niteliği taşıyor. Sinop Cezaevi’nin avlusunda ekolojik bir özgürlüğü simgeleyen bu yaratıcı objeler, absürt gerçeklikleri somutlaştırarak izleyiciye alternatif düşünme ve yaratıcı çözümler geliştirme fırsatı sunuyor. Rüzgâr Çorapları, bireysel ve toplumsal dönüşümün kapılarını aralarken, geleceğe dair umut dolu olasılıklar da sunuyor.
*Bu eser Sinopale 9 kapsamında SAHA’nın desteğiyle üretilmiştir.