top of page

Nil İlkbaşaran & Güngör Erdem

Muğla ve Amsterdam yaşıyor ve çalışıyorlar

“Sinope’nin Bahçeleri”
2024

Doğa ile uyumlu ve duyarlı bir gelecek için, Sinop sakinlerini “bahçeler” üzerine nesiller ve kültürler arası bilgi paylaşımına teşvik etmeyi ve kolektif düşünme alanları yaratmayı amaçlar. Kent merkezinde hızla artan şehirleşme ile kaybolmakta olan yerel florayı korumayı, canlandırmayı ve yeni sürdürülebilir uygulamaların oluşmasını teşvik eder.

Ekolojik döngülerle ilerleyen çalışma erken baharda doğa uyanırken, kent merkezindeki yüz adet bahçenin ziyareti ve şehire özgü meyve ağaçlarının fidanlarının toprakla buluşması ile başladı. Şehir merkezinde apartmanlar arasına sıkışmış yeşil alanların yanısıra, Tarihi Cezaevi bahçesine yerele ait fidanlar dikildi. Üst bahçede:

iğde, vişne, nar, şeftali, ak kiraz, mandalina, bileydin, badem, ekşi nar, kızılcık, limon, zeytin; alt bahçede:

hırnap, kiraz, satsuma, ıhlamur, şeker armut, portakal, ayva, iskilip elma, töngel, üvez,kara erik, kızılcık, bileydin ve fırıncık armudu eklendi.

Fidanların önündeki isimlikler, Sinop’a ziyarete gelen katılımcılarının ağaçlar için düşledikleri hikayeleri ve verdikleri isimleri gösterecek. Ağaçlar konukların kişisel bir bağ kurduğu canlılar olarak varlıklarını sürdürecek, hem de Sinop biyoçeşitliliğinin güncel arşivini oluşturacaklar.

Destekleri ve işbirlikleri için teşekkürler: Sinop Belediyesi Parklar Bahçeler Müdürlüğü,Sinop İl Kültür Müdürlüğü, Sinop Üniversitesi Peyzaj Birimi, Sinop İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kültür için Alan ve Sinopale ekibi

“Sinope’nin Bahçeleri” projesi Kültür için Alan ve Sinopale’nin katkılarıyla gerçekleşmektedir.

bottom of page