Neva Özcü Örs
Viyana’da yaşıyor ve çalışıyor
BOZ-YAP
2024
Yerleştirme, geri dönüştürülmüş pamuk iplik, tahta pano, makas
BOZ-YAP projesi, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi kavramlarını yeniden düşünmeye davet eden bir çalışmadır. Proje, bu dönüşüm sürecini Sinop’un eskicilerinin gündelik toplama faaliyetleriyle paralel bir biçimde ele alır; atıl görünen giysilerin yeniden değerli birer kaynak haline getirilebileceği fikrini vurgular. Örme teknikleriyle üretilmiş kıyafetler dekonstrükte edilerek hammaddeleri olan ipliklerine geri döndürülür. Bu süreç, Sinop şehir kültürünün bir parçası olan ve halen aktif olarak sokak sokak gezerek eski ve kullanılmayan eşyaları toplayan eskicilerin topladıkları malzemeleri yeniden hayata döndürmesi hikayesi ile anlatılır.
BOZ-YAP, örülerek yapılmış eski giysilerin dekonstrükte edilerek iplik formuna dönüştürülmesi ve bu ipliklerden yeni formlar yaratılmasını konu alır. Bu süreç, kullanılan hammaddelerin döngüselliğini esas alır ve onları yeni ürünlere dönüştürmek üzere kullanıma hazır hale getirir. Her giysi, potansiyel olarak sonsuz bir dönüşüm sürecine girer.
Dekonstrükte edilen kazaklardan elde edilen iplikler, yeni tasarımlar ve yaratıcı projelerde tekrar kullanılarak sürdürülebilir bir varlık ve anlam kazanır. Bu döngü, ipliklerin farklı amaçlarla yeniden değerlendirilmesini ve farklı hayatlar boyunca kullanılmasını sağlar.
Ahmet Aksu, Ayşe Özcü, Ersin İlhan, İpek Hamzaoğlu, Petra Diehl, Serdar Çelebi’nin değerli emekleri ile gerçekleştirilmiştir.
*Bu eser Sinopale 9 kapsamında SAHA’nın ve Avusturya Kültür Ofisi’nin desteğiyle üretilmiştir.